Makaron z mięsem to ekspresowe danie na obiad lub kolację. Syci i rewelacyjnie smakuje

Dodano:
Makaron z mięsem Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Robi się szybko, łatwo, a do tego jest bardzo smaczny. Czy trzeba czegoś więcej? Ten makaron z mięsem to idealny pomysł na ekspresowy posiłek.

Jeśli wracasz do domu zmęczony, głodny i myślisz, że najlepszy sposób to zamówienie jedzenia, to przychodzimy dziś z zupełnie inną propozycją. Dużo szybciej i bez wielkiego wysiłku zrobisz pyszny makaron z mięsem. Już po kwadransie będziesz zajadać ciepły, sycący posiłek.

Jak zrobić makaron z mięsem?

To danie z makaronem jest pełne mięsa, którego smak podkręcają pomidory z puszki oraz cebula i czosnek. To jedna z tych potraw, które zrobisz w czasie, w którym gotuje się makaron. Aby rzeczywiście było ekspresowo, działaj równolegle na dwóch palnikach: na jednym niech gotuje się makaron, na drugim szykuj sos, a na koniec połącz wszystko w całość.

Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne mięso mielone. Świetnie sprawdzi się wołowina, wieprzowina, ale też mieszanka tych dwóch rodzajów mięs. Aby nabrało ono smaku i aromatu, najpierw wrzuć na patelnię cebulę i czosnek. Nie dopuść jednak do tego, aby czosnek się przypalił, ponieważ stanie się gorzki. Chodzi o to, aby cebulę zeszklić, a czosnek smażyć dosłownie chwilę, aby oddał pełnię swojego smaku. Potem można już na patelnię wrzucać mięso, a po chwili także pomidory.

Mięso warto odrobinę podlać wodą z makaronu. To sprawi, że ten gęsty, treściwy sos będzie miał jeszcze przyjemniejszą konsystencję.

Rada: jeśli czujesz, że jesteś bardzo głodny, możesz do dania dodać jeszcze jeden sycący składnik. Jest to groszek konserwowy. Dodaj go pod koniec duszenia mięsa z pomidorami.

Przepis: Makaron z mięsem

Szybkie i sycące danie z makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
948 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i smaż krótko wszystko razem. Dodaj na patelnię mięso, smaż ok. 3 minut, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby podlej odrobiną wody z gotowania makaronu.
  2. Robienie daniaNa patelnię przełóż odcedzony makaron. Wymieszaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Jak podawać makaron z mięsem?

Makaron z mięsem można podać posypany tartym żółtym serem lub parmezanem. Oprócz pietruszki można go także posypać szczypiorkiem lub świeżymi listkami bazylii.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...